Osnivačka skupština Udruženja Proizvodjača Fiskalne opreme

Dana 27.08.2015. godine u Beogradu održana je osnivačka skupština Udruženja Proizvodjača Fiskalne opreme ( MAFES ) www.mafes.org  sa ciljom da se svojim angažovanjem vodeći proizvodjači fiskalnih uredjaja u Srbiji organizovano pridruže naporima Vlade Republike Srbije da se smanji siva ekonomija.

Osnovne oblasti delovanja su uticaj na javnost da se domaća pamet i razvoj domaćih kompanija uključi u rešavanje problema u fiskalizaciji. Članovi udruženja su:

General Ekonomik

HCP

Galeb Group

Int Raster

Tehnicom Informatika

Digitron Ist

 Za predsednika Udruženja izabran je Borislav Bojković direktor General Ekonomika a za potpredsednika Milomir Trošić direktor preduzeća HCP.

Kao proizvodjači i izvoznici fiskalnih uredjaja delovanjem i zalaganjem Udruženje Proizvodjača Fiskalne Opreme svojim stručnim znanjem i iskustvom rade na poboljšanju primene novih rešenja sa unapredjenjem postojećeg koje je primenjeno u velikom broju zemalja u svetu i EU, kao i očuvanju radnih mesta u ovoj grani privrede kojih ima oko 7000. Srbija izvozi od 4 000 000€ do 8 000 000 € u ovoj grani privrede.

 Smatramo da u procesu nove fiskalizacije u Srbiji treba da aktivno učestvuje struka koja ima i iskustva i znanja da bez nepotrebnih opterećenja za poreske obveznike poveća prihod od PDV-a i znatno utiče na smanjenju sive ekonomije kao jedan od osnovnih ciljeva Vlade Republike Srbije, a u isto vreme sačuvamo radna mesta i uposlmo nove kadrove.

 Neka od predloženih rešenja ( hrvatski model ) se u praksi pokazao kao neprimenljiv , pun nedostataka i sigurnosnih propusta jer bez hardverske zaštite nije moguće kontrolisati podatke. Primenom unapredjenog domaćeg modela sačuvaće se postojeća radna mesta i otvarati nova dok po hrvatskom modelu Srbija treba da potroši preko 100 000 000 € za UVOZ kompijuterske opreme, tableta sumnjivog kvaliteta i nefiskalne printere kakav je to slučaj bio u Hrvatskoj.

 Pored ovoga ne treba zaboraviti činjenicu da se jedine zloupotrebe u Srbiji dešavaju UPRAVO sa fiskalnim sistemima gde su u primeni računari i nefiskalni printer pa korisnici usluga dobiju papir vrlo sličan fiskalnom računu a u stvari je to samo predračun pa vlasnici takvih radnji i ugostiteljskih objekata, dvojnim knjigovotstvom izbegavaju štampu fiskalnih računa i plaćanje PDV-a, korisnici koji svoje račune izdaju na Fiskalnim uredjajima sa zaštićenom memorijom NIKADA ne mogu izbeći obavezu plaćanja PDV-a.  

Usled  mnogobrojnih primera zloupotreba mogućih  u "hrvatskom modelu" isti je odbijen I od strane nekoliko članica EU nakon čega je prihvaćen usavršeni ( Bugarska, Madjarska i Rumunija ) poboljšani srpski model ON LINE fiskalizacije koji koriste i Republika Srpska, Makedonija, Federacija BIH, Gruzija, Tanzanija, Etiopija, Malawi....

Kao dokaz promašaja "hrvatskog modela" Ministar Finansija Republike Hrvatske je izjavio da je iako je broj gostiju u ovoj turističkoj sezoni bio veći nego prethodnih godina prihod od PDV-a se značajno smanjio.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ministar-boris-lalovac-imamo-vise-turista-a-manje-izdanih-racuna---394954.html

 Rešenje postojećih problema vidimo u sertifikaciji softvera, proverom postojećih softvera na trenu, kontrolom i sankcijama preduzeća i pojedinaca koji proizvode softver sa dvojnim knjigovodstvom ( “belo i crno” ) kao i pojačanom kontrolom inspektora na terenu i kontrolom KUPACA jer samo poboljšanom kontrolom prihod od PDV-a bi se uvećao i do 20%. 

Izmenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama ukinule bi se kontrolne trake, kase i printeri ne bi bili u funkciji ako ne šalju podatke na server, bile bi predvidjene sankcije za proizvodjače softvera koji nije sertifikovan i omogućuje dvojno knjigovodstvo a srpsku privredu i obveznike bi oslobodili bespotrebnog ulaganja jer uz minimalne prepravke hardvera i softvera i sadašnje kase njih oko 90% mogu da rade u ON LINE režimu.

Srbija ima znanja, kadrova i kompanija koje su sposobne da bez dodatnih izdavanja za privredu unaprede postojeći sistem jer upravo srpski unapredjeni model je primenjen u velikom broju zemalja u svetu i EU koji radi u ON LINE režimu.

 Samo neke od nedostataka hrvatskog modela fiskalizacije možete pročitati na dole navedenim internet adresama.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ministar-boris-lalovac-imamo-vise-turista-a-manje-izdanih-racuna---394954.html

 http://www.jutarnji.hr/racun-fiskalne-blagajne--izgleda-kao-pravi--ali-na-njemu-pise--molimo-preuzmite-racun-na-sanku/1081086/

 http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/kako-varaju-na-fiskalnim-blagajnama-evo-nekoliko-primjera-503576

 http://www.034portal.hr/clanak.php?id=7456

 http://www.poslovni.hr/tips-and-tricks/moguce-prijevare-fiskalnog-sustava-228581

 http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/296357/Default.aspx

 Udruženje proizvodjača fiskalne opreme – MAFES ( Manufacturer Association of Fiscal Equipment Serbia )